Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Is inkrimping met één werknemer nu wel of niet advies plichtig?

Bij de Horecabond van het FNV heeft men besloten de functie van een ‘beleidsmedewerker’ te schrappen, waardoor de formatie krimpt met één werknemer.

De vraag die toen aan de orde kwam: is advies plichtig of niet?

Deze vraag werd aan de Ondernemingskamer voorgelegd of hierover advies moet worden gevraagd.

Anders dan de ondernemingsraad stelt, ziet de Ondernemingskamer geen aanknopingspunten voor de stelling dat het besluit inhoudt dat FNV Horecabond haar activiteiten van de beleidsmedewerker  stopzet.

Besluit FNV Horecabond

FNV Horecabond heeft besloten voor voorlichting over en beleidsontwikkeling meer gebruik te gaan maken van de expertise bij de vakcentrale FNV, in plaats van daarvoor een eigen werknemer in te zetten voor een aantal uren per week.

Dat FNV Horecabond daarop een ander persoon voordroeg voor de rol van de beleidsmedewerker, duidt erop dat deze bond onverminderd actief blijft in de besturen van dat onderdeel. Er is dus geen sprake van een besluit tot beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of een belangrijk onderdeel daarvan (art. 25 lid 1 sub c WOR).

Inkrimping bij één van de werknemers

Personeelsformatie 16 uur per week

Evenmin gaat het om een besluit volgens artikel 25 lid 1 sub d, een belangrijke inkrimping van de werkzaamheden van de onderneming. Het betreft een inkrimping van de personeelsformatie met 16 uur per week die slechts gevolgen heeft voor één medewerker (op totaal ± 53 werknemers).

Op zich is niet uitgesloten dat een geringe inkrimping van werkzaamheden toch beschouwd kan worden als een belangrijke inkrimping (bijvoorbeeld als een belangrijke kleine dienst geheel of vrijwel geheel wordt opgeheven), maar daarvan is hier geen sprake.

Een besluit met gevolgen voor heel weinig werknemers zal niet snel advies plichtig zijn, omdat er geen sprake is van een belangrijk besluit.

Dit kan anders zijn wanneer bijvoorbeeld een bepaalde dienst of activiteit van de onderneming wordt stopgezet. Dan is niet zozeer bepalend voor het aantal medewerkers dat er gevolgen van ondervindt, maar wel voor de kwalitatieve aspecten van het besluit.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart