Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Hoe kan OR zijn inbreng hebben bij bedrijfsstrategie?

Bij de recente discussies over overnames van grote bedrijven wordt het steeds duidelijker dat Ondernemingsraden zich nog meer moeten verdiepen in de strategische keuzes van bedrijven.

Uiteraard vraagt dit wel specifieke kennis en vaardigheden van de Ondernemingsraad en haar leden.

Wat is strategie?

Het begint vaak met het helder krijgen van het begrip strategie; volgens De Wit en Meyer (2014) is de kern terug te vinden in het volgende: “Lange termijn doelstellingen, vaak geformuleerd als een verdedigbaar concurrentievoordeel, die het voortbestaan van de organisatie garandeert.” Of iets algemener: “Een goede strategie leidt ertoe dat een organisatie het beter doet dan de concurrenten.”

Artikel 24 WOR een goed handvat,

Artikel 24 gaat over het bespreken van de algemene gang van zaken en in grote lijnen over de koers van de organisatie. Dit is het moment voor de ondernemingsraad om het over de strategie van de organisatie te hebben.

Maar een goed strategisch gesprek betekend voor de ondernemingsraad een goede voorbereiding en een proactieve houding tijdens het gesprek.

Inbreng van ondernemingsraad in bedrijfsstrategie

Puntenlijst afwerken

Wellicht is het verstandig om met een puntenlijst te werken.

  • Wat is ons voordeel t.o.v. onze concurrent?
  • Hoe kunnen wij als bedrijf reageren op veranderingen in de markt?
  • Waar liggen ons sterke en zwakke punten?
  • Hoe reageren wij op trends en ontwikkelingen?
  • Hebben wij specifieke bekwaamheden?
  • Innoveren wij voldoende?
  • Lopen wij voorop of achteraan?
  • Is er voldoende draagvlak binnen en buiten de organisatie?
  • Is de strategie vastgelegd in een plan van aanpak?
  • Is een ieder bekend met zijn / haar rol?

Als Ondernemingsraad is het belangrijk om kritisch te blijven en een goed beeld van de mate van draagvlak binnen de organisatie te vormen.

Stelt u zich proactief op en laat u niet verleiden tot het luisteren naar een monoloog over cijfers en toekomstplannen en kijk vooral naar de grote lijnen.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart