Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Effectief werken als ondernemingsraad

Soms zijn Ondernemingsraden niet echt effectief omdat ze teveel tijd besteden aan vergaderen. Het kan vaak efficiënter door helder te hebben welke interesses individuele Ondernemingsraadsleden hebben en welke persoonlijke eigenschappen het sterkst zijn ontwikkeld. Wanneer men dit helder heeft kan men wellicht komen tot een betere verdeling van taken en wordt het ook nog eens leuker.

Wet op Ondernemingsraden

De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) geeft aan uit hoeveel leden een Ondernemingsraad bestaat en er zijn richtlijnen voor de besteedbare tijd. Maar vergaderen met een groep waar niet een ieder zijn kwaliteiten / persoonskenmerken ten volle kan benutten kan best moeilijk zijn. Als wij Ondernemingsraden in de beginfase mogen trainen besteden wij ruimschoots aandacht aan de persoonskenmerken en kwaliteiten om dit ook voor de groep helder te krijgen. Een goede start is ook hier het halve werk.

Heb je dit onvoldoende helder loop je vaak tegen terugkerende zaken aan als:

  • De effectiviteit loopt uit de vergadering; er is altijd wel iemand afgeleid;
  • Een rondvraag bij een vergadering wordt een last;
  • De kans op herhaling van zetten is enorm.

Kleine Ondernemingsraden

Dus ook bij kleinere Ondernemingsraden is er vaak een gebrek aan effectiviteit; vaak gaat het grootste deel van de vergadering op aan het afvangen van vlooien of aan randzaken.

Het is dan ook geen onbekendheid dat in mening organisatie er werknemers rondlopen met de vraag: Waarom gaan ze niet gewoon aan het werk in plaats van te vergaderen? Maar als je een lid van de Ondernemingsraad hierna vraagt krijgt men steevast het antwoordt dat er genoeg te doen is zoals het behandelen van een adviesaanvraag, het verzamelen van bijbehorende informatie, het onderhouden van contacten met de achterban, de preventiemedewerker(s) en de bedrijfsarts en het jezelf scholen op actuele wet- en regelgeving.

Ken iemands kwaliteiten

Als men iemands kwaliteiten kent dan wordt de kunst van het delegeren, waarbij vertrouwen in elkaar de broodnodige eerste stap is, een leuke bijkomstigheid.

Daarom adviseer wij Ondernemingsraden dan ook om eerst een eigenschappenanalyse in te vullen. Op basis van de uitkomsten kan men dan sneller bepalen welke rol / positie het beste past bij het individuele OR lid.

Daarnaast streven wij er altijd naar om te werken met een eigen werkplan met daarin een gezamenlijke missie en visie en vertaalt naar concrete doelstellingen. Voor ieder individueel lid is dan duidelijk waar zijn of haar eigen werkzaamheden aan moeten voldoen.

Er kan gewerkt worden in commissies of in tijdelijke commissies en de OR-vergadering wordt een stuk efficiënter en de uitkomsten vaak beter.

Competentiemanagement

Tegelijkertijd kun je ook gaan werken met het competentiemanagement waarbij er een degelijk scholingsplan wordt gemaakt, waarbij je als Ondernemingsraad zelf de regie hebt over de te volgen trainingen, workshops en cursusdagen.

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart