Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Beunhazen en nevenactiviteiten

Beunhazen op zaterdag en vrije dagen komt nogal veelvoudig voor onder werknemers.  Maar hoe verhoudt zich dat met het artikel in de arbeidsovereenkomst waar het over nevenactiviteiten gaat.

Waar ligt de grens van Beun de Haas?

  • Bij een autobedrijf mochten de monteurs op zaterdagmiddag de onderhoudsbeurten verzorgen van bijvoorbeeld familieleden. Wellicht kregen ze hier een kleine vergoeding voor maar de werkgever had hier geen problemen mee en was hiervan op de hoogte. Men mocht zelfs gebruik maken van gereedschappen van de werkgever of de brug gebruiken die binnen het garagebedrijf aanwezig was. Tot op zekere dag de werkgever erachter kwam dat de onderhoudsbeurten niet alleen voor familieleden bestemd waren maar ook voor de vrienden en kennissenkring.
  • In een kapperszaak knipten de kappers op vrije dagen de familie. Niet gek toch? Maar ook hier bleek dat sommige kappers wel een erg grote familie hadden hetgeen de eigenaar van de kapperszaak zelfs klanten koste.

Het komt overal voor

Dit verschijnsel komt overal voor: bij de kapper, het autobedrijf, de schilder, timmerman, straatmaker, metselaar, tuinman, installatiebedrijf etc.

Wat moet je er als werkgever mee?

Werkgevers hebben het in het verleden vaak toegestaan. Soms hebben ze het ook gedoogd of oogluikend toegestaan. Maar waar ligt de grens met een verbod op nevenactiviteiten? Hoe ver gaat de werknemer? Hoe ver wilt u als werkgever hierin gaan?

Beunhazen en nevenactiviteiten

Heldere afspraken zijn van belang

In alle gevallen is het belangrijk om heldere en duidelijke afspraken te maken. Het is en blijft lastig. U kunt de kapster moeilijk verbieden dat zij thuis de kinderen van haar zus knipt. Maar dat is toch weer een geheel andere situatie dan de automonteur die de onderhoudsbeurten van de buurman uitvoert in uw werkplaats, op uw hefbrug en met uw gereedschappen. Of wanneer u ziet dat er op zaterdag een straatje wordt aangelegd terwijl uw bedrijfsbus met uw bedrijfsnaam en logo voor de deur staat.

Verbod voor Beun

Zo maakten wij onlangs mee bij onze klanten dat het autobedrijf verbood om nog langer gebruik te maken van de werkplaats, gereedschappen en materialen. Het deed bijzonder veel stof opwaaien maar de directie wilde nadrukkelijk van deze praktijken af.  Monteurs beriepen zich echter op het feit dat dit verworven rechten uit het verleden waren.

Waar ligt de oplossing?

De oplossing bestaat waarschijnlijk niet helemaal maar te denken valt aan het volgende:

  • U verbiedt beunhazerij of u staat in ieder geval niet toe dat medewerkers gebruik maken van bedrijfseigendommen voor klussen buiten werktijd.
  • U staat wel toe dat men gebruik maakt van uw bedrijfseigendommen mits men meldt voor wie men aan het werk is en wanneer het werk wordt uitgevoerd.
  • Creatieve oplossingen zijn ook denkbaar zoals een kniparrangement voor familieleden van kappers of een kortingskaart voor familieleden van de automonteur.

> Lees ook: nevenactiviteiten in de arbeidsovereenkomst 

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart