Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Functieprofiel en functiebeschrijving basis voor vacaturetekst

Een goede vacaturetekst begint bij het opstellen van een competentieprofiel of functieprofiel. Waak ervoor dat je bij het maken van het gewenste profiel niet in standaardtermen zoals ‘flexibel’ en’ zelfstandig’ vervalt. Probeer duidelijk voor ogen te hebben naar wie je precies op zoek bent. Neem voor de beschrijving ook de gegevens mee uit een eerder exitinterview met de vertrokken medewerker en betrek de directe collega's bij de competenties die zij belangrijk vinden. De nieuwe collega zal dan in ieder geval in het bestaande team passen.

Voorkom algemeenheden

Zoek je echt een sociale collega die gemakkelijk met iedereen een praatje maakt of werkt de werknemer straks eigenlijk het grootste gedeelte van de tijd in zijn eentje? Met een vacature die niet in algemeenheden blijft hangen, zorg je ervoor dat de sollicitant zich eerder aangesproken zal voelen.

Een goede beschrijving van de organisatiecultuur

Ook het beschrijven van de organisatiecultuur vergt enige aandacht. Denk bijvoorbeeld aan de woorden ‘informeel’ en ‘dynamisch’. Je kunt deze termen natuurlijk in je vacaturetekst gebruiken, maar het is wel de vraag of je hiermee de aandacht van de sollicitant nog trekt.

Een goede vacaturetekst is het halve werk

De eerste zin van een vacature is vaak: wij zoeken een zelfstandige, sociale en ervaren collega. Let maar eens op. Het is echter verstandiger om de vacaturetekst onderscheidend te maken waardoor de kandidaten zich aangetrokken voelen tot een functie in uw organisatie. Denk daarom ook goed na over wat uw organisatie wil uitstralen en welke eigenschappen u daadwerkelijk in een nieuwe werknemer zoekt.

Gemakzucht

Wij constateren vaak dat kleine organisaties door de huidige economische situatie weinig moeite hebben om veel sollicitanten te krijgen op hun vacatureadvertentie. Er zijn immers veel kandidaten op de arbeidsmarkt beschikbaar. Maar de juiste kandidaat die echt bij het bedrijf past, of een kandidaat voor een specialistische functie is soms wat lastiger. Een goed opgestelde vacaturetekst die de sollicitant direct aanspreekt, kan dan het verschil maken.

Verwante informatie

Werving en selectie van uw medewerkers

Partner Personeel & Organisatie verzorgt de werving- en selectie van medewerkers. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neemt u dan contact met ons op!

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart