Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Outplacementvergoeding bij ontslag

Ontslagen of dreigende ontslagen. Een thema wat helaas bij veel werkgevers speelt. En omdat wij merken dat er de nodige onduidelijkheid is over de al dan niet aan de orde zijnde ontslagvergoeding en eventuele outplacementvergoeding, hierbij wat richtlijnen.

Bij ontslag is er sprake van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met één of meerdere werknemers. Er zijn diverse redenen voor ontslag en er zijn verschillende manieren van ontslag.          In dit artikel concentreren we ons op de outplacementvergoeding bij ontslag.

Ontslagvergoeding

Bij ontslag van een werknemer is de werkgever gebonden aan wet- en regelgeving. Ook waar het een ontslagvergoeding betreft. Indien nodig zal de kantonrechter dit bepalen. Een deel van de ontslagvergoeding kan specifiek bestemd worden voor outplacement. Outplacement is het geheel van adviezen en diensten dat de werknemer ter beschikking wordt gesteld om zo snel mogelijk een nieuwe, geschikte dienstbetrekking te vinden. Dit kan door de werkgever zelf uitgevoerd worden, maar ook worden uitbesteed aan een outplacementbureau. Het deel van de vergoeding dat bestemd is voor ondersteuning bij het vinden van een andere baan, noemen we de outplacementvergoeding. Als dit als zodanig wordt aangemerkt, is dit voor zowel werkgever als werknemer onbelast.

Verschillende belangen

Bij ontslag komt veel kijken, zowel voor werkgever als voor de werknemer. Vaak ligt de focus van partijen op hetzelfde, namelijk geld. Maar dan wel in tegengestelde richting. De werknemer wil zoveel mogelijk financiële compensatie voor wat hem overkomt en de werkgever wil liefst zo beperkt mogelijke financiële gevolgen. Het aanbieden van een outplacementvergoeding kan hierbij van meerwaarde zijn. Want voor de werknemer is het niet alleen een geldbedrag, maar ook een hulpmiddel op weg naar een andere baan. Veel werknemers krijgen daardoor een minder negatief gevoel bij hun ontslag, de werkgever is immers bereid om financieel bij te dragen aan ondersteuning bij het verwerven van een nieuwe baan. Voor de werkgever is een outplacementvergoeding in financiële zin goedkoper dan een ontslagvergoeding of gouden handdruk. Over die laatste twee moeten immers ook nog de loon gebonden kosten worden betaald en de werknemer moet er ook nog eens belasting over betalen. Een outplacementvergoeding is daarmee dus veel goedkoper voor de werkgever en de werknemer krijgt veel meer waar voor dat geld.

Mocht u als werkgever of werknemer op zoek zijn naar een ervaren outplacementbureau dan houden wij ons van harte aanbevolen.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart