Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Ontslag wegens negatieve uitlatingen Social Media

Ook werkgevers volgen social media. Het aantal ontslagen wegens negatieve uitlatingen op Facebook en Twitter is de laatste tijd drastisch gestegen.

Waarom?

Er kan reden tot ontslag zijn bij negatieve uitlatingen over de werkgever, klanten van de werkgever of collega's. Maar ook door privé uitingen te plaatsen op Facebook of Twitter die twijfel oproepen over een professionele attitude van de werknemer.

Voorbeeld

Een voorbeeld is de medewerker die zogenaamd ziek is maar vervolgens op facebook heeft vermeld dat ze heerlijk een dagje naar het strand ging. Een operatieassistente die al maanden thuis zat werd ontslagen omdat collega's op internet zagen dat ze wel met haar bandje optrad. Ook een timmerman die zijn leidinggevende  op Facebook uitschold kreeg ook de zak.

Richtlijnen zijn van belang

Belangrijk is dat uw organisatie richtlijnen over gebruik social medial opneemt in het personeelshandboek. Immers dan is duidelijk wat wel en niet kan en waar de grens precies ligt.

Geen richtlijnen? Dan kan het spannend worden!

Een organisatie riep onlangs een medewerker op voor een ontslaggesprek. Reden zou zijn dat de medewerker zich negatief had uitgelaten via social media over de organisatie waar zij werkt. De medewerker had een vast dienstverband en werkte al 18 jaar naar grote tevredenheid bij deze werkgever. De werkgever meende dat dit wel voldoende aanleiding zou zijn om de medewerker te ontslaan. Toen het erop aankwam, bleek dit voorval niet voldoende! Immers de werkgever had intern geen voorschriften over het gebruik van social media en de TWEET van de medewerker ‘ik heb al weken geen plezier meer in mijn werk omdat de sfeer op de afdeling superslecht is’ bleek onvoldoende grond te zijn om de medewerker te ontslaan’. Wellicht was het geen slimme zet van de medewerker, maar er is ook vrijheid van meningsuiting.

Ons advies: neem richtlijnen over social media op in het personeelshandboek!

 

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart