Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Minder uren voor werknemers?

Wanneer er minder uren beschikbaar zijn voor werknemers door omstandigheden binnen een organisatie is het de vraag hoe de medewerker binnen de organisatie gehouden kan worden?

Regelen middels vaststellingsovereenkomsten

Als je als bedrijf genoodzaakt bent om, voor een deel, afscheid van je medewerkers te nemen dan wel de medewerkers minder uren te laten werken dan kan dit het beste geregeld worden middels vaststellingsovereenkomsten. Bij vaststellingsovereenkomsten heb je altijd twee partijen nodig, werkgever en werknemer. Indien de werknemer geconfronteerd wordt met een overeenkomst slaat veelal de paniek of frustratie toe, en uiteindelijk kan dit betekenen dat men in verzet komt en de hakken in het zand gooit.

Frustrerend voor de werkgever

Voor zowel werkgever als werknemer zijn dit frustrerende tijden. Een werkgever kan teleurgesteld raken in zijn werknemers en het is moeilijk te begrijpen dat zij de de ernst van de zaak niet inzien. Is dit op te lossen? Ja zeggen wij. Enige tijd geleden moesten de werknemers van een bedrijf allemaal een aantal uren inleveren. Het uitgangspunt was om de lasten te verdelen over de totale organisatie. Op voorhand hebben wij in samenspraak met opdrachtgever de vaststellingsovereenkomsten  gereed gemaakt, rekening houdend met zaken als opzegtermijn etc.

Loyale werknemers als voorlopers

Vervolgens zijn wij gaan kijken wie de meest loyale werknemers waren met enig invloed op de rest van de organisatie. Van de groep zijn er een tweetal uitgenodigd om in gesprek te treden met werkgever. In dit gesprek is de noodzaak uitgebreid besproken. Ook is aangegeven hoe de verminderde omzet tot stand is gekomen en waarom er gekozen is voor het verdelen van de pijn over de gehele groep medewerkers. Beide medewerkers begrepen het verhaal, vervolgens is hun de gelegenheid gegeven om te informatie in te winnen inzake het toepassen van de gebruikte overeenkomsten. Verder is afgesproken dat zij hierop terug zouden komen indien er vragen of onduidelijkheden waren.

Vaststellingsovereenkomst tekenen

Eenmaal de bevestiging gekregen dat het wat hun betrof akkoord was hebben wij hun gevraagd om de overeenkomsten tijdens de informatie sessie met het overig personeel te tekenen en in te leveren, dit vanuit het principe van “wanneer er één over de dam is” . Tijdens de informatiebijeenkomst zijn alle medewerkers geïnformeerd over de situatie binnen het bedrijf en de mogelijke oplossingen. Natuurlijk werd het verhaal niet met applaus ontvangen, maar de noodzaak was duidelijk. Toen het aankwam op het tekenen van de overeenkomsten namen beide loyale werknemers het voortouw en tekende hun overeenkomst.

De kern van dit betoog

Daar waar het voor medewerker -terecht- moeilijk is om te gaan met veranderingen in de werksituatie is het zaak om slim in te spelen om bepaalde situaties. Partner Personeel en Organisatieadvies heeft de ervaring om u hierbij te helpen.

Contact

Vragen? Neem nu contact met ons op.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart