Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Uit nieuw onderzoek van het TNO blijkt dat bijna één op de vier werknemers jaarlijks wordt uitgescholden of slachtoffer is van fysiek geweld op het werk. Met namen onder het zorgpersoneel, medewerkers van woningcorporaties en winkelpersoneel moeten het vaakst ontgelden. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat werkgevers hun personeel te weinig beschermen. Het gaat vaak om klanten, passagiers, leerlingen of patiënten de medewerkers uitschelden, bespugen, schoppen en slaan.

Gevolg: langdurig ziekteverzuim

Vaker gaat het om verbaal geweld, maar ook  dan kunnen de gevolgen groot zijn, zo ontstaat er meer stress, angst, minder werkplezier en uiteindelijk langdurig ziek. Uit het onderzoek blijkt dat het per jaar bijna 3 miljoen extra verzuimdagen kost. Het is dus een probleem dat door bedrijven nogal onderschat wordt en men realiseert de ernst pas op het moment als er een zwaar incident heeft plaatsgevonden. Verbaal geweld maakt het niet minder erg, het blijft immers geweld. Als men het normaal gaat vinden dat personeel wordt bespuugd of winkelpersoneel wordt uitgescholden, dan bevinden wij ons op een hellend vlak.

Gerichte aanpak en duidelijke richtlijnen

Het is dus belangrijk dat er een gerichte aanpak komt, te beginnen met het erkennen en herkennen van het probleem. Verder dient men binnen het bedrijf duidelijk richtlijnen vaststellen wat, wanneer en waar iets melden, wellicht is een vertrouwenspersoon in deze een optie. Maar het moet binnen een organisatie gewoon duidelijk zijn dat het niet wordt getolereerd, dat het serieus wordt genomen en dat men er iets tegen wil doen.

Kosten: 600 miljoen + 3 miljoen verzuimdagen

Het beleid in deze duidelijk is dan is het belangrijk om dit naar publiek of cliënt / klant ook duidelijk wordt uitgedragen en dat men het zeer serieus neemt. Mocht men alsnog met geweld te maken krijgen is het goed om een goed nazorg plan te hebben binnen het bedrijf. Een uitlaatklep, een professional, een luisterend oor of een goede huisadvocaat. Er van uitgaande dat 3 miljoen verzuimdagen ongeveer 600 miljoen extra loonkosten zijn, dan valt er nog veel te verdien.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart