Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Voorschrift alcoholgebruik in personeelshandboek

Een personeelshandboek draagt bij aan de interne duidelijkheid binnen organisaties. Dat geldt ook voor gebruik van alcohol, drugs en medicijnen. Wij adviseren om het gebruik van alcohol en drugs te benoemen in het personeelshandboek.

Invloed van alcohol op de werkvloer

Het gebruik van alcohol, drugs en sommige medicijnen kan het functioneren op de werkvloer negatief beïnvloeden, leiden tot verzuim of gevaarlijke situaties. Omdat er geen wettelijke bepalingen zijn opgesteld is het voor de werkgever belangrijk om hier een duidelijk beleid over te hebben waarvan alle werknemers van op de hoogte zijn.

Ook dient men in dit beleid het in bezit hebben van deze middelen te beschrijven evenals een eventuele meldingsplicht indien een werknemer op doktersadvies bepaalde medicijnen dient te gebruiken die van invloed kunnen zijn op de veiligheid.

Alcohol voor tijdens en na werktijd

Een mogelijke passage is: het is ten strengste verboden voorafgaand aan of tijdens je werk alcohol te gebruiken. Ook niet als ze door de klant worden aangeboden. Als uitzondering geldt dat op vrijdag na werktijd er op kantoor een glas bier of een glas wijn gedronken kan worden in de bedrijfskantine, waarbij de hoeveelheid alcohol en het alcohol percentage te allen tijde onder de wettelijk toegestane promillages blijft.

Neem direct contact op

Alcohol in het verkeer

Het is pertinent niet toegestaan om, wanneer er meer dan het toegestane promillage is geconsumeerd, je op de openbare weg te begeven met een voertuig zijnde o.a.

  • een fiets
  • brommer
  • motor
  • auto (al dan niet een bedrijfsauto)

De directie neemt uitdrukkelijk afstand van haar verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid wanneer er schade, letsel of aansprakelijkheid (van onder andere derden en van welke aard dan ook) ontstaat, als men zich niet houdt of heeft gehouden aan bovenstaande afspraken.

Invordering rijbewijs door alcohol

Wanneer er voor, tijdens of na werktijd sprake is van invordering rijbewijs wegens alcoholgebruik bij aanhouding door de politie kan besloten wordt tot ontslag om dringende reden.

Zie ook: onderwerpen voor het personeelshandboek

Belang alcohol/drugs beleid

Het belang van een duidelijk alcohol-/drugsbeleid, ook bij ontslagkwesties, wordt geïllustreerd door recente uitspraken van diverse rechtbanken. In een recente casus die aan de Kantonrechter werd voorgelegd werd een medewerker van een groot productiebedrijf ontslagen omdat hij tijdens werktijd het verboden middels speed bij zich had. Op basis van het bezit was hem ontslag op staande voet aangezegd.

De werknemer erkende het bezit van de speed maar stond niet achter zijn ontslag op staande voet. De Kantonrechter heeft de werknemer in het gelijk gesteld en het ontslag nietig verklaard omdat het gebruik wel stond beschreven maar het in bezit hebben niet.

Wees nauwkeurig bij opstellen personeelshandboek

Een recente uitspraak van het Kantongerecht onderstreept het belang van een nauwkeurig omschreven personeelsbeleid. Indien de werkgever, bijvoorbeeld in een personeelshandboek, aan haar werknemers kenbaar had gemaakt dat (ook) op  het bezit van verdovende middelen op de werkvloer ontslag op staande voet zou volgen, was het voor deze werknemer waarschijnlijk heel anders afgelopen.

Een dergelijk beleid is volgens de kantonrechter redelijk en niet in strijd met goed werkgeverschap. Van belang is overigens dat het personeelsbeleid daadwerkelijk door de werkgever wordt uitgevoerd.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding bij het opzetten en onderhouden van personeelsdossiers en het opstellen van uw personeelshandboek. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart